De duizendpoten van een studentenvereniging
Overleggen, vergaderen en leidinggeven. Bij het runnen van een studentenvereniging komt meer kijken dan je denkt. Reden voor Hogeschool Windesheim om bestuursleden voortaan een hogere vergoeding te geven voor hun werkzaamheden. Wat doen deze duizendpoten allemaal?
Feestje hier, Kerstgala daar of meespelen tijdens de Highlandgames. Een greep uit de activiteiten van verschillende studentenverenigingen in Zwolle en Almere. Zonder studentenvereniging is er geen feestje. Maar zonder bestuur is er geen studentenvereniging.
Een bestuur bestaat vaak uit vijf mensen. Je hebt allereerst de voorzitter. De belangrijkste persoon van de vereniging. Hij of zij is de leider en stuurt het bestuur aan waar nodig. De vicevoorzitter is zijn vervanger bij afwezigheid, rechterhand en manusje van alles binnen de vereniging. Daarnaast heb je een secretaris die de administratie doet. Een penningmeester beheert de financiën. Veel verenigingen hebben nog een vijfde bestuurslid die bijzondere taken op zich kan nemen.
Ontwikkelen
Besturen klinkt misschien saai, maar dat is het volgens Oikos Nomos vicevoorzitter Daan de Bont niet. “Je kan en mag in een veilige omgeving fouten maken. En daar leer je enorm van. Lukt het een keer niet, schrijf het op. Dan doe je het de volgende keer niet meer fout.” Elke dinsdagavond staat hij de glazen te poetsen in hun eigen sociëteit ClubZo. Als verantwoordelijke voor de tapcommissie stuurt hij mensen aan achter de bar. Maar hij is ook niet vies om zelf de handen uit de mouwen te steken.
Chris Klinkenberg, voorzitter van de Almeerse studentenvereniging Endzjin staat voor de tweede keer aan het roer. “De stad mist een overkoepelend studenten overleg orgaan en wij als bestuur nemen deze taak op ons. Je komt dus in contact met mensen die je normaal gesproken niet spreekt. Zoals een burgemeester.”
Secretaris Manon Weening en penningmeester Marieke van de Pol van de christelijke studentenvereniging Ichthus willen zich als bestuur meer op de kaart zetten via social media. Via hun eigen Facebookpagina ‘csv Ichthus bestuur Zwolle’ worden regelmatig selfies gepost tijdens een vergadering, activiteit of landelijk bestuursdag. Daarmee willen zij meer openheid creëren. “Zo kunnen onze leden zien wat het bestuur eigenlijk allemaal doet.”
Aan het Zwolse Zwarte Water drijft een nieuw onderkomen van studentenroeivereniging Boreas. Student Aksel Scholtens ligt in een hangmat en geniet van de lentezon. Hij bekleedt nog geen bestuursfunctie, maar is dé duizendpoot van studentenroeivereniging Boreas. Hij heeft een neus voor talent. “We hebben studenten van verschillende opleidingen binnen onze vereniging en dat moeten we benutten. Als we bijvoorbeeld een boot moeten opknappen, dan vraag ik aan studenten die handig zijn of die mee kunnen helpen. Dan maken we er een leuke klusavond van!”
Nachtwerk
Het runnen van een vereniging kost veel tijd. Naast het regelen en organiseren van feestjes, evenementen of leden werven komen de meeste verenigingen twee keer in de week samen met een soos- en dispuutavond. Bestuurders hebben daarnaast ook nog een aparte avond om te vergaderen. “De ene keer zijn we om tien uur klaar, een andere keer is het nachtwerk,” vertelt Daan. De dames van Ichthus hebben daar iets op gevonden. “Wij vergaderen efficiënt,” vertelt Marieke lachend. “Nu bespreken we alleen nog de hoofdzaken en stoppen we om half elf. In het verleden vergaderde we om één uur ’s nachts nog.” Gemiddeld is een bestuurder tussen de tien en twintig uur per week kwijt. Daan: “In het bestuur zitten vergt veel van je. Het is soms lastig alles te combineren met je studie, sociaal leven, relaties, ouders en werk.” Een bijdrage van de regeling profileringsfonds is hem betreft een leuke bijkomstigheid. Ook de dames van Ichthus kunnen de bijdrage goed gebruiken. “We krijgen beiden geen studiefinanciering meer, dus we zijn erg blij met deze bijdrage.”
Enthousiasmeren
Wat zijn de leukste kanten van het besturen? “Je leert ontzettend veel zoals verantwoordelijkheid nemen, managen, coördineren en plannen,” vertelt Daan. Chris heeft vooral geleerd hoe je met mensen om moet gaan. “Niet iedereen is hetzelfde en kan je dus niet hetzelfde benaderen.” Student Aksel zit niet in het bestuur, maar wil volgend jaar wel een kans wagen. “De baas van mijn stagebedrijf regeerde met ijzeren hand, dat met de vuist op tafel slaan is niets voor mij. Ik zou, als de bestuursfunctie mij wordt gegund, niet orders willen schreeuwen maar mensen willen enthousiasmeren. Dat motiveert mensen.” Chris: “Als een activiteit succesvol is, dan geniet ik ervan. Dat is het allermooiste wat er is en het geeft voldoening. Alleen daarom zou je een bestuursfunctie moeten doen.”
Groot en klein
Binnen Zwolle en Almere heb je verschillende soorten studentenverenigingen. Sommigen zijn ontstaan vanuit passie voor bijvoorbeeld een sport of religie zoals studentenroeivereniging Boreas met 125 leden en christelijke studentenvereniging Ichthus (80 leden). Anderen zijn algemeen, zoals Oikos Nomos (200 leden) en Endzjin (319 leden). Windesheim heeft sinds 1 maart de vergoeding in de regeling profileringsfonds aangepast waardoor bestuurders van een vereniging een hoger bedrag kunnen krijgen. Dit is nu minimaal 1275 euro mits ze meer dan 40 leden hebben. Daarvan moet minstens tien procent van Windesheim afkomstig zijn. Voor grote studentenverenigingen kan dat oplopen tot 5100 euro per persoon per schooljaar.
Tekst: Sanne Pauwelsen
Foto: Herman Engbers