Op vakantie kom je de lekkerste maar ook gekste gerechten tegen. Windesheimstudenten over het bord dat hen het meest is bijgebleven.
Rusland
‘Een beetje apart’
Als je ooit in Rusland komt, moet je zeker borscht proberen. Het is een typisch Russische soep. Een beetje zoet, met vooral rode bieten maar ook andere groenten en wat vlees. Erg lekker! Ik moest wel wennen aan de aparte smaak van Smetana, een zure room die ze door bijna alle maaltijden doen. Als je daar niet van houdt, heb je in Rusland een probleem!
Ruth Stücklschweiger (20)
tweedejaars hbo ict – minor concept and creation
Italië
‘Ik koos op kleur’
In het haventje van Lazise, een plaatsje aan het Gardameer, heb ik elke dag wel een ijsje gegeten bij een van de ijscozaken. De sfeer was er vrolijk en het ambachtelijke Italiaanse ijs was heerlijk. Ik had er het ideale vakantiegevoel. Welke smaken ik heb geproefd? Geen idee, ik koos vooral op kleur. Maar een simpel vanille-ijsje is al heerlijk en bij elk tentje smaakte het net iets anders: het was duidelijk zelfgemaakt.
Ramon Kerpershoek (23)
eerstejaars hbo ict
Israël
‘Daarna, ontzettend veel’
“In Israël was ik te gast bij een Joodse familie en ik at met hen een sabbatsmaaltijd. Dat begint met gevlochten brood dat je dipt in zout en hummus en vervolgens komt er ontzettend veel op tafel. Alles is vers gemaakt met heerlijke kruiden uit het Midden-Oosten. Ik werd flink aangemoedigd door te eten, want ‘er is genoeg’. Heel mooi om mee te maken en ik at mijn buik rond, elke hap was genieten!”
Jelmer Brussé (21)
derdejaars lerarenopleiding frans
Turkije
‘Het duurt uren om te maken’
“Manti is een typisch Turks gerecht uit Kayseri. Het zijn flinterdunne deegbolletjes met gehakt of aardappelen erin gevouwen, met yoghurt en tomatensaus. Vooral de oudere generatie maakt het. Ik help mijn oma er soms mee als ik in Kayseri ben. Het duurt uren om te maken! Dan zitten we samen aan een lage tafel het deeg te maken en te kletsen. Heel gezellig. Restaurants maken het ook vers en vriezen het in, zodat ze snel verse Manti kunnen serveren. Echt het proberen waard!
Suheyla Cankurtaran (22)
tweedejaars lerarenopleiding economie
Zuid-Korea
‘De kok waarschuwde dat het te pittig was’
In Zuid-Korea at ik regelmatig bibimbap, een gerecht dat je zelf samenstelt. Je husselt rijst en verschillende groenten door elkaar met bibimbapsaus. Dat is een soort mix tussen sambal en chilisaus. Heerlijk pittig. Bij één van de eettentjes waar ik bibimbap at, waarschuwde de kok dat de saus te pittig was voor westerlingen. Maar ik had al veel pittiger leren eten en ik schepte een flinke lepel op!
Hannah Geerlings (25)
vierdejaars sociaal pedagogische hulpverlening
Zwitserland
‘Omgekeerde kaasfondue’
In Sion, een dorpje in het zuiden van Zwitserland, wandelde ik met mijn ouders in de bergen naar een hoger gelegen gebied. Per toeval vonden we een eettentje. Het leek wel een après-ski-hut en ze serveerden er het typisch Zwitserse gerecht Raclette: een grote ronde kaas verwarmden ze van boven en de gesmolten kaas schraapten ze over mijn gerecht zodra het bord voor mijn neus stond. Een soort kaasfondue dus, maar dan andersom. Erg lekker en heel bijzonder om te zien!”
Mark Verlinden (21)
eerstejaar industrueel product ontwerpen
Engeland
‘Moet ik dit eten?’
Ik wilde de echte Engelse cultuur ervaren tijdens mijn buitenlandstage. Daar hoort natuurlijk een stevig Engels ontbijt bij. Maar toen er Black Pudding op mijn bord lag, dacht ik: ‘Moet ik dit eten?’ Het lijkt op een zwart plakje worst en het is gemaakt van verschillende ingrediënten ingedikt met runderbloed…. Met het smaakte goed! Zeker iets om een te proberen als je in Engeland bent. De mensen daar eten trouwens superveel ’s ochtends: sommigen aten twee volledige English breakfasts, ik kreeg er nauwelijks één op!
Michiel Steffers (23)
tweedejaars lerarenopleiding engels
Suriname
‘Roti met een glas water’
In Paramaribo at ik regelmatig bij de Roopram, daar krijg je écht goede roti! In de keuken staan Javanen. De lokale Surinamers komen er ook, dan weet je dat je goed zit. De kip is er heerlijk mals en superlekker gekruid! De Surinamers eten hun roti ontzettend pittig. Ik heb de pittige versie versie wel eens besteld. Mijn mond brandde weg! Bij de milde versie heb ik nog steeds een glas water nodig om te blussen.”
Janoe Musch (22)
vierdejaars sociaal pedagogische hulpverlening
Tekst: Janine Sterenborg
illustratie: Judy Ballast
kaasje
Kaas is kaas, maar appeltaart is niet lekker op je boterham. Maar hoe maak je de bijkeuken schoon. En hoe smaakt dat met de pet op? Groeten Jos.