‘Een scriptie met fantastische resultaten’
Windesheim reikt op 8 november de jaarlijkse scriptieprijs uit. De vijf kanshebbers zijn geselecteerd uit de beste afstudeerwerken van afgelopen collegejaar. Wat vinden zij zelf bijzonder aan hun scriptie?
Behandeling burn-out
Corine Buijsman (36) deed voor de opleiding psychomotorische therapie en bewegingsagogie onderzoek dat kan helpen om de behandeling van burn-out patiënten te verbeteren.
Uit haar onderzoek blijkt dat er een significant verband is tussen burn-out en lichaamsdissociatie (de mate waarin mensen zichzelf afleiden van lichaamssignalen). Eerder werd gedacht dat er een relatie is tussen burn-out en lichaamsbewustzijn (het vermogen om lichaamssignalen waar te nemen), maar dat blijkt niet het geval. “Deze kennis is zeer relevant, niet alleen binnen de psychomotorische therapie”, zegt Corine.
Corine voerde haar onderzoek zelfstandig uit zonder opdrachtgever. Ze werd begeleid door Paul Verschuur en beoordeeld door Luuk Sietsma.
Momenteel heeft ze een eigen praktijk voor psychomotorische therapie in Apeldoorn en Beekbergen. En ze is net gestart met een specialisatie in de Verenigde Staten: ABM Neuromovement.
Welke dragerschapstest?
Iris Beumer (24) maakte als afstudeerproject voor de studie communicatie een online keuzetool voor (toekomstige) ouders die een dragerschapstest willen doen om te kijken of hun kind een erfelijke ziekte heeft.
Iris: “Waar mijn scriptie zich in onderscheid, is dat het de nadruk legt op de waarde van een persoon. Hoe denken beide ouders over het doen van zo’n prenatale screening? Haar scriptie kreeg een forse omvang, “met fantastische resultaten!”
Iris ontwikkelde de tool in samenwerking met geneeskundestudent Amber Bangma. Ze studeerde af aan het Universitair Medisch Centrum Groningen bij Mirjam Plantinga en werd op Windesheim begeleid door Greet van der Kaap. Momenteel is ze Recruiter Speciaal en Primair Onderwijs bij detacheringsbureau Maandag.
Verstandelijke beperking
Anne Hoekstra’s scriptie voor de opleiding toegepaste gerontologie legt onder de loep wat goed ouder worden betekent voor mensen met een verstandelijke beperking en wat ze verstaan onder gelukkig ouder worden.
In haar scriptie brengt ze het perspectief van de doelgroep goed voor het daglicht. “Veroudering staat vaak in negatief daglicht. Mijn onderzoek legt juist de focus op de plezierige kant van het ouder worden”, zegt Anne (23).
Anne schreef haar scriptie in opdracht van Humanitas DMH. Haar begeleider was Leontine Groen-van de Ven. Momenteel werkt ze bij de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind als junior projectadviseur.
Auto’s lassen
Dyan Elbertsen (25) studeerde af bij de studie elektrotechniek. Hij liep stage bij AWL-Techniek dat machines levert die onderdelen lassen voor bekende automerken.
AWL zette een nieuwe standaard op voor de software die de lasmachines aanstuurt. Dyan nam daarbij de een belangrijk onderdeel voor zijn rekening: de mallen waar de te lassen onderdelen in worden opgespannen: “Deze software kan ook worden overgenomen in toekomstige projecten van AWL.”
Dyan is aangenomen bij AWL-Techniek in Harderwijk als Junior PLC Control Engineer.
Routekeuze fietsers
Yorick Claasen (23) deed bij de opleiding mobiliteit in Almere onderzoek naar het verkeersmodel voor het fietsverkeer in Utrecht.
Het verkeersmodel werkt op basis van de snelste route, maar Yorick vond nieuwe factoren om het te verbeteren: “Na een literatuuronderzoek en interviews heb ik een enquête onder 450 fietsers afgenomen om te kijken welke factoren het routekeuzegedrag beïnvloeden. Die kunnen worden opgenomen in het verkeersmodel.”
Yorick studeerde af bij Royal Haskoning DHV en werd op Windesheim begeleid door Sytze Rienstra. Momenteel volgt hij de premaster Civil Engineering & Management op de Universiteit Twente.
Bekijk het programma van de prijsuitreiking op 8 november hier