Rem op bestuursbeurs

  • Het college wil de regeling waardoor bestuursleden van studenten- en studieverenigingen tot vijfduizend euro per jaar van Windesheim krijgen aan banden leggen.
  • Nadat de regeling vorig jaar wijzigde leek er in totaal een ton extra gedeclareerd te kunnen gaan worden door studenten.

Dat bleek nadat de eerste beurzen nieuwe stijl werden aangevraagd. Het college vindt dat er sprake is van ‘een onverwachte en onbedoelde forse overschrijding van het budget’ en wil een maximum gaan stellen aan het totale budget voor de beurzen.

De beurzen variëren nu van 1275 tot 5100 euro per jaar voor studenten die een bestuursfunctie hebben bij een vereniging. De hogeschoolbijdrage wordt hoger naar gelang het ledental van de vereniging hoger is (een zogenoemde ‘staffelvergoeding’). Ze worden uitgereikt aan maximaal vijf bestuursleden, momenteel van twaalf verenigingen waarvan de grotere zo’n twee tot driehonderd leden hebben. In de oude situatie kregen alle bestuursleden van kleine en grote verenigingen hetzelfde vaste bedrag, 1000 euro per jaar.

‘Uitgaven voor verenigingen te hoog’
Afgelopen december werd duidelijk dat er door de wijziging dit jaar een ton extra uit het fonds gedeclareerd zou gaan worden. Sindsdien heeft een commissie de gevolgen van de regeling uitgezocht. Op basis van de conclusies wil het college de regeling nu aan banden leggen. Daarom stuurde het college vorige maand de centrale medezeggenschapsraad een voorstel tot wijziging van het Profileringsfonds. Dat fonds is namelijk de overkoepelende hogeschoolregeling waar deze bestuursbeurzen onder vallen, bestemd voor studenten die door persoonlijke omstandigheden en bijzondere redenen studievertraging oplopen.

In het nieuwe voorstel blijft de variatie in de vergoedingen behouden. Maar het totale budget krijgt een maximum dat het college jaarlijks vooraf, aan het begin van het studiejaar, vaststelt op basis van de Windesheimbegroting. Als dat maximumbedrag bijvoorbeeld tien procent lager uitvalt dan het totaal bedrag dat uit de staffelberekeningen voortkomt, wordt voor elke bestuursstudent het maandbedrag evenredig tien procent lager. Een student die nu 5100 euro zou krijgen moet het dan dus doen met 4600 euro per jaar.

De medezeggenschapsraad (waar altijd veel studentleden in zitten die zelf bestuurswerk doen) heeft jaren gepleit voor de verhoging van de beurzen. Het is dus afwachten of de raad eind maart wil instemmen met het deels terugdraaien van die verhoging. (EM)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *