Nadruk voortaan op ‘synergie’
- Windesheim gaat centrale regie voeren op meer samenwerking tussen Zwolle en Almere.
- Bij de start van nieuwe opleidingen moeten curricula voortaan in beide locaties gelijk ingevuld worden.
Bestaande opleidingen die in Zwolle en Almere nu anders worden ingevuld maar dezelfde croho-registratie hebben, wordt gevraagd om meer samen te werken. Dat staat in de ‘Startnotitie samenwerking opleidingen Flevoland-Zwolle’, die het bestuurscollege heeft voorgelegd aan de centrale medezeggenschapsraad. Bij de start van Windesheim Flevoland werd bewust gekozen voor een zelfstandige ontwikkeling van Almere, los van Zwolle. Een gezamenlijk strategisch kader was er niet. Het directeurenoverleg vindt het tijd om één hogeschool met twee locaties te worden.
Opleidingen met dezelfde croho moeten vanaf nu gezamenlijk gaan kijken naar onder meer de inrichting van de examencommissies, het toetsbeleid en het vakken-toelatingsbeleid. Verschillen tussen opleidingen worden alleen nog toegestaan als de regionale context die rechtvaardigt. ‘De bedoeling is tot optimale kennisdeling te komen en synergievoordelen te behalen die de werkdruk verminderen en middelen vrijmaken voor het verhogen van de onderwijskwaliteit en innovatie’, aldus de notitie.
Vanuit een gelijkwaardige samenwerking moeten Flevoland en de Zwolse domeinen een stappenplan maken, waarbij Flevoland de regie op het proces krijgt. Rien Komen, directeur van Windesheim Flevoland: “Dit betekent voor Zwolle net zoveel als voor Flevoland, ook zij moeten aangeven waarom ze een andere invulling geven. Bij de instellingsaccreditatie moeten we kunnen uitleggen wat de verschillen tussen opleidingen zijn. Dat kan niet als twee teams elkaar maar eens in de paar jaar ontmoeten.”
Er zijn nog meer redenen om te kiezen voor meer eenheid. De regio’s Zwolle en Almere groeien de laatste jaren steeds meer naar elkaar toe. En Windesheim heeft vorig jaar gekozen voor een nieuwe strategische koers, waardoor de verschillen tussen de prioriteiten kleiner zijn geworden: Zwolle richt zich bijvoorbeeld minder op topopleidingen, masters en onderzoek. Rien Komen: “Zwolle heeft een forse beweging richting Flevoland gemaakt, kijkt maar naar de aandacht voor de associate degree en de instroom van mbo’ers.”
Bij de presentatie van de notitie zei de centrale medezeggenschapsraad dat deze waarschijnlijk veel bezorgdheid gaat losmaken bij medewerkers in Almere. “Dit stuk komt heel top-down over, mensen zullen denken ‘ik heb hier niets over te zeggen’. En gaat dit plan de werkdruk echt verlagen?” vroeg raadslid Bas den Herder van Flevoland aan collegevoorzitter Henk Hagoort. Die verzekerde dat opleidingen de uitwerking van de notitie zelf mogen invullen en dus hun eigen koers kunnen blijven varen. “Maar de keuze voor een apart curriculum moet weloverwogen zijn Dan is het prima.” (EM)