Windesheim startte dit jaar met het programma Skillscoach, waarbij instromende studenten vanuit het mbo tips en adviezen kunnen vragen aan ouderejaars die al op Windesheim zitten. Wat vond de eerste groep studenten van dit programma?
Meer dan honderd laatstejaars mbo-studenten schreven zich in voor het nieuwe programma. Ze maakten eind april kennis met een ouderejaars van Windesheim die hun Skillscoach werd. Die mochten ze vóór de overstap en tijdens de eerste periode van het studiejaar van alles vragen over studeren op Windesheim en het hbo.
Pittige studie
Eline van der Veen (20) stapte vanuit de mbo-opleiding Jeugdzorg over naar Verpleegkunde op Windesheim. “Ik wist dat dit een pittige studie is, dus het leek me wel een goed idee als ik daarbij wat extra hulp kon krijgen.” Ze meldde zich aan en kreeg Miranda Schenning (21) aan zich gekoppeld als Skillscoach, die nu in het tweede jaar van Verpleegkunde zit.
Miranda is een van de veertig ouderejaars die vanuit diverse opleidingen werden getraind tot Skillscoach en zelf ook bijna allemaal een mbo-achtergrond hebben. Hun hulp is bedoeld om de kennismaking met studievaardigheden en het studeren in het hbo makkelijker te maken.
De coaches treden op als studentmentoren, waarmee je makkelijk kunt afspreken of vragen stellen via een mail of een appje. Miranda: “Tijdens de trainingen leerden we wat coachen is, hoe je gesprekken voert en problemen aanpakt. Het blijft een vorm van begeleiden en moet dus niet bijvoorbeeld een soort bijles worden als iemand moeite heeft met de studie.”
Rauw op je dak
Miranda kreeg drie mbo-studenten toegewezen. Ze maakte zelf vorig jaar de overstap vanuit mbo-verpleegkunde. “Dus ik kon heel goed begrijpen wat er op Eline afkwam. In het hbo moet je veel meer literatuur lezen, je beter voorbereiden en dingen uitzoeken na de lessen. Dat valt je in het begin best rauw op je dak. Want op het mbo krijg je meestal gewoon opdrachten om uit te voeren.”
Eline: “Ik had op het mbo bijna geen toetsen gehad. Dus ik ben heel blij dat Miranda me op het hart drukte om op tijd te beginnen met leren, leerdoelen op te stellen en verslagen te maken. Natuurlijk hoor je dat ook van je docenten, maar het is fijn als ook een student vertelt waar je écht op moet letten. ”
Best stress
Vooral tijdens de eerste week op Windesheim vroeg Eline veel tips aan Miranda. “Die eerste week was best stress, er komt zoveel op je af. Wat zit waar op Windesheim en hoe werken al die systemen, zoals Sharenet en Educator? We hebben toen een afspraak gemaakt om even alles door te nemen. En in de weken daarna hebben we heel veel met elkaar geappt.”
Zou niet elke eerstejaars op Windesheim een Skillscoach kunnen gebruiken? Eline: “Ja, voor de mbo-ers is het erg belangrijk omdat wij een achterstand hebben, maar ik denk dat het ook goed zou zijn voor studenten van havo of vwo. Miranda had echt interesse hoe het met me ging. Het is heel fijn om te weten dat je altijd bij iemand terecht kunt.”
Onbekend
Eerstejaars Yare Korkmaz, die opleiding receptioniste/frontofficemanager deed op het mbo, werd ook door Miranda gecoacht bij haar overstap naar verpleegkunde. Dat was voor Yare een grote stap naar een onbekende wereld. “Tijdens de eerste ontmoeting met Miranda kreeg ik al gelijk een veel beter beeld van hoe deze opleiding in elkaar zou zitten. We hielden contact. En toen ik eenmaal begon op Windesheim hebben we het er samen veel over gehad hoe je het beste kunt leren. Zonder de tips van Miranda zou ik niet weten hoe ik dat moest doen!”
Vertrouwen geven
Rosan van Pijkeren, vierdejaars Human Resource Management, werd Skillscoach nadat ze vorig jaar ondervond hoe belangrijk het is om iemand te hebben die in je gelooft. “Na mijn overstap was ik erg onzeker of ik het hbo wel aankon. Ik geloofde niet in mijn kwaliteiten. Gelukkig had ik een geweldige mentor die oprecht in me geloofde en me motiveerde om door te gaan. Dat was één van de redenen om mee te doen met dit project. Studenten praktisch ondersteunen maar ook het vertrouwen geven dat ze het kunnen. En dat het niet erg is om hulp te vragen van anderen. Ik heb mijn coachees met veel dingen kunnen helpen en ze redden zich nu prima.”
Te vroeg
Het Skillscoach programma krijgt komend jaar een vervolg, vertelt coördinator Jantine van Willigen van Social Work. “Op dit moment werken we hard aan verbeterpunten voor 2019. Uit de evaluatie blijkt dat de begeleiding verschillend werd vormgegeven, maatwerk dus. Soms ging het over wennen op de hogeschool, andere keren over planningen maken.” Ze denkt dat het koppelen in het voorjaar wat te vroeg gebeurde. “Op dat moment waren de mbo-studenten nog te veel bezig met het afronden van hun studie. Soms waren de contacten met de coach dus al gestopt voordat de vragen over de nieuwe studie überhaupt kwamen. In het vervolg willen we dat de mbo-studenten minder vrijblijvend in het traject stappen.”
Tekst: Ernest Mettes
Foto: Jasper van Overbeek