Biet bourguignon

Kirsten Schultz is adviseur Accreditaties en Onderwijs.

“Thuis heb ik een kookschrift waar ik mijn favoriete recepten in bewaar, zo ook deze Biet Bourguignon. Een paar jaar gelden maakte ik deze voor het eerst met Kerstmis en het was een succes, bij de vegetariërs maar ook bij de carnivoren. Ook dit jaar ben ik van plan deze mee te nemen naar het kerstbuffet bij mijn ouders thuis. 

De Biet Bourguignon is een perfect kerstgerecht, door de wintergroenten die er worden gebruikt. En je kunt deze stoofschotel makkelijk twee dagen van tevoren maken, de smaken komen dan nog beter tot zijn recht. Perfect om met kerstmis te serveren dus!”

Ingrediënten:
Voor de stoofpot:
– 1 ui
– 4 tenen knoflook
– 8 bieten (rode, gele of chioggia bieten)
– 4 winterwortels
– paar takjes verse tijm
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 1 cup rode wijn
– 2 cups groente bouillon
– 3 laurierbladeren

Voor de champignons:
– 2-3 portobello ’s
– 200 gram paddenstoelenmix of champignons
– 6-8 kleine sjalotjes

Voor de linzen:
– 300 gram ongekookte puy linzen

Bereidingswijze:
– Snij de uien en de knoflook fijn. Verhit gietijzeren pan of neem een andere pan met een dikke bodem. Sauteer de ui en de knoflook glazig.
– Schil de bieten, snij deze in dobbelsteentjes. Snij de wortel in reepjes. Voeg de bieten en de wortel toe aan de ui en de knoflook.
– Voeg ongeveer 2 takjes tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar wat tijm om straks je gerecht te decoreren.
– Laat de groenten 5 minuten mee bakken. Na 5 minuten kun je de tomatenpuree, de rode wijn, de laurierbladeren en de groentebouillon toevoegen.
– Breng het geheel aan de kook en laat 45 minuten zachtjes doorkoken.
– Kook de linzen 15 tot 20 minuten tot de ze ‘al dente’ zijn. Haal de linzen van het vuur en zet deze apart.
– Snij de paddenstoelen of champignons, portobellos ’s en de sjalotten in grove stukken en sauteer deze rustig in een hete koekenpan totdat ze zacht zijn. Voeg naar smaak zout en peper toe.

– Proef het stoofpotje, wanneer de groenten gaar zijn voeg dan naar smaak eventueel bouillon, wijn of kruiden toe.
– Voeg de paddenstoelen-mix toe. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
– Haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan.
– Serveer de stoofschotel over een bord met de linzen en maak het af met een takje tijm.

Er zijn 1 reacties op «Biet bourguignon»

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *