‘Klant wordt architect van zijn eigen duurzame huis’

Student Boy gaat de bouwwereld vergroenen

Student Boy Rolloos wil dat we zuiniger zijn op de aarde. Daarom steekt hij zijn ziel en zaligheid in het ontwikkelen van een nieuwe manier van huizen bouwen: woningen die op en top groen zijn en uit losse, duurzame blokken worden opgebouwd.

Je eigen huis samenstellen uit losse elementen: dat kan met het bouwconcept ontwikkeld door studentonderneming Forest Living. “De klant wordt architect”, vertelt Boy Rolloos (26), vijfdejaars student small business en retail management. “Hij kan zelf het aantal kamers en de grootte ervan kiezen, of hij een ronde of vierkante gevel wil en waar de deuren en ramen komen en hoeveel dat er moeten worden. Wij hoeven alleen maar de juiste modules bij elkaar te zetten. Zo’n huis zit vervolgens in een dag of twintig in elkaar. En achteraf is het huis makkelijk uit te breiden of aan te passen. Het is zeg maar de ‘lego’-lisering van de woningbouw.”

Energieneutraal
Boy heeft het concept zelf ontwikkeld, samen met bouwkundestudent Johan Fluit. Het doel was vooral om woningen zo duurzaam en klimaatneutraal mogelijk te kunnen maken: “We gebruiken kunststof bouwelementen die voor meer dan negentig procent recyclebaar zijn. Als het huis afgebroken moet worden, zijn de elementen terug te brengen tot de basisgrondstoffen en dan kun je er bijvoorbeeld nieuwe modules van maken. Dankzij de elementen is de woning zo goed geïsoleerd dat je hem met een simpele haarföhn kunt verwarmen als het buiten vriest. En ook zomers blijft de binnentemperatuur constant. Zo kun je bijna energieneutraal wonen.”

De huizen zitten vol energiebesparende maatregelen: “Zo leveren we een douche die het water nog tijdens je douchebeurt hergebruikt, uiteraard nadat het gefilterd is. Daardoor verbruik je maar drie liter water per minuut in plaats van tien tot vijftien liter. Dat betekent dat je in dertig jaar tijd een groot zwembad aan water bespaart.”
De woningen worden straks verkocht voor een ‘zeer concurrerende’ prijs, aldus Boy.

Vakantiewoningen
Forest Living hoopt in juli een allereerste pilotwoning opgebouwd te hebben. Rond de jaarwisseling moet de productie voldoende op gang zijn om de eerste huizen op te kunnen leveren aan belangstellenden. “Het gaat nu om vijf partijen die onze woningen willen hebben, variërend van enkele tot grote aantallen. Ik kan nog niet zoveel kwijt over de partijen waar we mee praten, maar je moet denken aan particulieren. En we gaan leveren aan vakantieparken en andere spelers uit de recreatieve sector. We richten ons voorlopig vooral op het bouwen van vakantiewoningen. Maar we kunnen alles maken, van tuinhuisjes en bed and breakfasts tot meerlaagse vrijstaande woningen.”

Het idee ontstond een paar jaar geleden toen Boy en Johan een wandeling maakten in het Hattemerbos, vandaar de naam Forest Living. Boy: “De natuur geeft meer dan ze neemt, mensen doen dat net andersom. Als mens leef je maar een kleine eeuw, maar wat laat je achter voor de volgende generaties? Een gigantische footprint als je bijvoorbeeld denkt aan CO2-uitstoot, verbruik van grondstoffen en vervuiling van de aarde. Onze woningen laten geen footprint achter.”

Boy noemt zichzelf een geitenwollensokkentype zonder geitenwollensokken. “Als we met z’n allen groen gaan wonen, gaat de aarde een stuk langer mee.”

Brandwerend
Het duo startte het bedrijf Forest Living en gebruikte de afgelopen twee jaar om het idee verder uit te werken. Het kostte behoorlijk wat tijd om te ontdekken of het oorspronkelijke idee wel echt realiseerbaar is. Boy en Johan zitten nu in de laatste fase van een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek, waarin ze verschillende uitdagingen moesten overwinnen. “Zo bleken de kunststof elementen die we aanvankelijk op het oog hadden niet aan alle brandveiligheidseisen te voldoen. Toen hebben we maanden geanalyseerd wat we moesten aanpassen om alles wél brandwerend te maken.”

Het studentenbedrijf krijgt steun van Windesheims lectoraat Kunststoftechnologie en is ondergebracht bij GreenPac iLab, een startup-hub aan de Ceintuurbaan in Zwolle, waar veel beginnende studentenbedrijven zitten. De jongens hebben er een grote hal tot hun beschikking waar ze kunnen experimenteren en ontwikkelen. Inmiddels is Forest Living uitgegroeid tot een team van negen mensen, bestaande uit Windesheimstudenten van verschillende opleidingen aangevuld met twee specialisten.

Eigen vermogen
Het team heeft de afgelopen jaren veel eigen vermogen geïnvesteerd, in de hoop daar ooit de vruchten van te plukken. Boy: “Johan en ik hebben bijvoorbeeld onze vorige bedrijfjes van de hand gedaan om dat geld te kunnen stoppen in Forest Living. We hebben tientallen duizenden euro’s uitgegeven alleen nog maar om te kijken of alles haalbaar is. En alles moest zelf ontwikkeld worden, zelfs de machines.”

Pas als straks de eerste woningen worden gebouwd, verwachten ze zichzelf voor het eerst een salaris te kunnen uitkeren. “Maar de opbrengsten willen we vooral gebruiken om weer te investeren in het bedrijf zodat we blijven groeien, dus dat salaris zal niet exorbitant hoog zijn.” En in de toekomst? “Ik hoop dat onze woningen over vijf jaar in grote getale van de lopende band rollen, net zoals in de auto-industrie.”

Jitse Schipper & Wouter van Emst
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *