Hoe kunnen we over tien jaar leven op de maan? Zes studenten van team ConceptLAB denken mee, en ontwerpen multifunctioneel gereedschap voor het Swiss Space Center.
Het team is net terug van een korte maar intensieve reis naar het Zwitserse Lausanne, waar ze samen met medestudenten van vijftien Europese universiteiten brainstormden over project Igluna. “We kregen een gastcollege van de eerste en enige Zwitserse astronaut Claude Nicollier en we namen een kijkje in het e-Technology LAB van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het was overweldigend om te zien wat al die space-engineers allemaal doen”, vertelt student en projectleider Robin ten Klooster.
Project Igluna
Het project is een samenwerking tussen het technologisch onderzoekslab van de ESA en het Swiss Spacecenter waarbij internationale studenten en wetenschappers vanuit verschillende disciplines met elkaar samenwerken aan de ontwikkeling van ruimtetechnologie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar extreme omstandigheden die in de ruimte te vinden zijn. Vorig jaar coördineerde het Swiss Space Center een veldcampagne waarbij de studenten hun projecten samenbrachten in een Zwitserse gletsjer, zo konden de studenten hun prototypes testen in een extreme omgeving, vergelijkbaar met de maan.
“De ESA wil over tien jaar op de maan kunnen bivakkeren”, zegt Robin. “Maar op dit moment kost het een miljoen om een kilogram massa naar de maan te sturen. Binnen dit project willen wetenschappers van de ESA samen met studenten iets bedenken waardoor dit sneller, duurzamer en vooral goedkoper kan.” Het uiteindelijke doel is om een duurzame werkplaats op de maan te bouwen voor de reparaties van Lunar Solar Panels, zonnepanelen voor in de ruimte en ‘moon-rovers’, karretjes die zijn ontworpen om over het maanoppervlak te rijden. Het Windesheimteam ontwerpt daarom gereedschap om op de maan te kunnen lassen, zagen, schroeven, boren etc.
“Het kost alleen wel veel geld om het te produceren want je hebt materiaal, ruimte, kennis en sponsoren nodig”, zegt Robin. “Neem bijvoorbeeld een boormachine, die wordt op de maan heel anders gebruikt dan hier op aarde omdat er minder zwaartekracht is.
Je moet de condities op de maan kunnen begrijpen om er iets voor te kunnen ontwerpen. Denk dan aan extreme temperaturen, lage of helemaal geen atmosfeer gravitatiekracht. In de maanwerkplaats moet met materialen gewerkt worden die bestand zijn tegen deze condities.”
Op naar
Zwitserland
De eerste schetsen worden 4 november door de studenten aangedragen.
Wetenschappers van het Swiss Spacecenter geven dan feedback op het plan en
beoordelen of het Windesheimteam het gereedschap verder mag ontwerpen. Robin is
positief: “Als we een GO krijgen moet het concept in februari volledig af zijn
en mogen we in de zomer weer naar Zwitserland om het concept te presenteren en
te testen in de Zwitserse bergen. Het is supergaaf dat we iets mogen bedenken
voor zo’n grote organisatie als het Swiss Spacecenter en het ESA-Lab. Ik zie
het dan ook als een belangrijk onderdeel van onze toekomst.”
De minor ConceptLAB is een designbureau dat wordt gerund door derdejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen. De studenten bedenken binnen deze minor concepten voor echte opdrachtgevers. Volgend semester willen de betrokkenen ook samenwerking zoeken met andere opleidingen binnen de domeinen bmr en techniek m zo van ConceptLaB een multidisciplinaire minor