De Sint komt weer naar Windesheim! Op 23 en 30 november krijgen de medewerkers en hun kinderen (in resp. Zwolle en Almere) de kans om de Goedheiligman in levende lijve te zien. Samen met zijn pieten, natuurlijk. En vooral Piet is in dit land nogal een dingetje. Bij P&O houden ze de Sint en zijn knechten in elk geval goed in de gaten.
Piet’s uiterlijk
Waar men zich in vroeger tijden bang afvroeg ‘wie de koek krijgt en wie de gard’, vragen moderne Sinterklaaswatchers zich vooral af: hoe ziet Piet er uit? De burgeroorlog over dit onderwerp lijkt nog lang niet voorbij – al is de frontlijn wel aan het schuiven.
Het Sinterklaasjournaal is inmiddels ‘om’ en heeft aangekondigd dat er dit jaar geen volledig zwart geschminkte pieten meer te zien zullen zijn. In Middelburg, waar de intocht vorig jaar plaatsvond, waren nog zwart geschminkte pieten aanwezig; Apeldoorn, dit jaar de stad van de intocht, zal er geen hebben. Maar in vele kleinere plaatsen zal zwarte Piet nog steeds verschijnen. Al met al lijkt er een ‘kloof’ te groeien tussen de Randstad, waar zwarte Piet in rap tempo verdwijnt, en de rest van Nederland, waar dit stukje van de traditie koppig in ere wordt gehouden. En Windesheim? Welk type piet mogen de medewerkers en hun kinderen verwachten? En denken ze daar in Zwolle anders over dan in Almere?
Beslist géén issue
Sinterklaascommissie in Almere heeft het uiteraard over het uiterlijk van Piet gehad maar volgens commissielid Kuarik van der Weerd-Yildiz is dat ’beslist geen issue’. Vorig jaar werd de Sint uitsluitend vergezeld door roetveegpieten. Het besluit daartoe kwam van het managementteam. De commissie stemde in en ‘ook de studenten die ons helpen als Piet vonden het een passend besluit.’ Ook dit jaar, zo vertelt ze, zullen er op Windesheim Flevoland uitsluitend roetveegpieten rondlopen. Almere loopt daarmee een jaartje vóór op Zwolle want de Zwolse Sint bracht vorig jaar een gemengd gezelschap mee: roetveeg- en volledig zwarte pieten. Dat leverde enige kritische reacties op. Kan dat wel op een hogeschool die zegt pal te staan voor ‘inclusief’ onderwijs?
Wat voor pieten worden het dit jaar?
Marles Rhee-Cuppen, van de afdeling P&O maar tevens betrokken bij de Sint (en zijn P&O beleid), kan kort zijn. Windesheim Zwolle sluit zich al een aantal jaren aan bij het beleid van het Sinterklaasjournaal. ‘Vorig jaar was daar nog sprake van zwarte en roetveegpieten, daarom bij ons ook.’ Een bewuste keuze, dat volgen van de televisie-sint? Rhee-Cuppen: ‘Het gaat niet om onze mening of de mening van ouders, maar om een eenduidig verhaal en daarmee herkenbaarheid voor de kinderen.’
Als de aankondiging van het Sinterklaasjournaal klopt, heeft Windesheim Zwolle deze keer dus alleen roetveegpieten. Tenzij de redactie van dat programma onverwachte grappen uithaalt. Want je weet maar nooit wat er allemaal in het ruim van de pakjesboot zit. Rhee-Cuppen: ‘We houden het in de gaten.’ (MH)
*********************REACTIES*********************
Bas van der Meijden
Op een (hoge)school moet je juist leren nadenken over zaken die je een ongemakkelijk gevoel kunnen bezorgen. Safe-zones moet je daarom vermijden, de discussie over zwarte pieten juist stimuleren. Maar op een feest van een inclusieve hogeschool moet iedereen welkom zijn, dus moet je zwarte pieten juist vermijden.
Jasper Allema
Volledig zwart schminken van pieten is heel onpraktisch en ouderwets. Weet je hoeveel tijd het kost om die troep weer uit je oren te krijgen? Leve de vooruitgang, leve de verandering, leve het inzicht en leve het Sinterklaasfeest!
Asselien van Dijk
Mensen hebben hun standpunt wel zo’n beetje bepaald. Opnieuw de voors en tegens bespreken lijkt niet heel zinvol. Het kantelpunt is geweest. Kies je nu voor volledig zwart of bruin geschminkte pieten dan maak je een punt dat je als organisatie, met inclusie hoog in het vaandel, niet meer kunt verantwoorden.
Klaas van der Kolk
Gaat de vrijheid van mening hand in hand met de plicht van conformeren? Het land rent minderheden achterna en maakt er beleid op. Maar de plichtsgetrouwe meerderheid van de minderheden begint zich in den lande te roeren. Reuring ontstaat. Wat is de maat? Wie bepaalt de maat. Wie is de maat? Wie is je maat? Mag een afwijkende mening nog wel hardop gesproken worden. Of überhaupt een mening verkondigen die niet algemeen wordt gedeeld, ondanks dat het best iets in zich kan hebben?
Natuurlijk, inclusief handelen is prima. Maar leidt dit niet tot uitsluiting en versmalling van de samenleving? Als alles inclusief is dan moet toch ook meer kunnen? Anders maken we het inclusieve tot een exclusief middel voor het creëren van conformisten. En niets zo saai als conformisten! Door inclusiviteit ontstaat de wind van conformiteit wat ten koste zou kunnen gaan aan de identiteit.
Doe mij maar wat pepernoten. Puur graag.
Dus het Kerstfeest wordt binnenkort ook vervangen door het Suikerfeest?