“Wist je dat seksueel geweld en seks zonder wederzijdse instemming vaker voorkomt onder studenten dan onder andere leeftijdscategorieën?”, vraagt Windesheimstudent Dureid. “Het is belangrijk dat we meer met elkaar gaan praten over dit onderwerp.” Daarom organiseren acht studenten van de opleiding global project & change management in de komende weken een aantal events en exposities rondom deze thema’s.
De eerstejaars zijn verdeeld in twee groepen. De eerste groep gaat de aandacht op dit thema vestigen door van 28 april tot en met 1 mei een grote graffitimuur neer te zetten op zichtbare plekken in Zwolle. Eerst twee dagen op het Lübeckplein, vlak achter het station, daarna twee dagen in de binnenstad. Dureid Al Saman: “Voorbijgangers kunnen op de muur hun eigen teksten die aansluiten bij seksuele intimidatie of aanranding achterlaten, of hoe ze denken over wederzijdse instemming in het algemeen. Hopelijk levert dat goede discussies op.”
Gekleurde handafdrukken
De tweede groep organiseert van 10 mei tot en met 24 mei een expositie in de Stadkamer, de centrale bibliotheek van Zwolle (uiteraard wel afhankelijk van de aangekondigde versoepelingen van de corona-maatregelen). Maria Stoeva: “We hebben foto’s laten maken van onszelf, in witte T-shirts met daarop gekleurde handafdrukken, die staan voor seksueel geweld. Ook tonen we een aantal posters met informatie over instemming, seksueel geweld en andere thema’s die hiermee te maken hebben zoals vrouwenrechten en intersectionaliteit. Ook laten we kleding zien waarin mensen zijn aangerand.”
De studenten van Windesheim organiseren de events voor opdrachtgevers, als groot project dat het hele schooljaar duurt. Beide groepen werken in opdracht van de ‘Consent Campaign’, een initiatief van oud-Windesheimstudent Suzanne Vink, en Amnesty International, voor de campagne ‘#Letstalkaboutyes’.
Te weinig respect
Zowel Dureid als Maria hoefden aan het begin van dit schooljaar niet lang na te denken over de vraag voor welke opdrachtgever ze aan de slag wilden. Maria: “Ik kom uit Bulgarije, daar vinden veel mannen van oudere generaties dat vrouwen gewoon thuis voor de kinderen moeten zorgen. Er is te weinig respect voor vrouwen in Bulgarije en heel Oost-Europa, dat is daar echt een groot probleem.”
Zelf heeft ze ook een vervelende ervaring op het gebied van seksuele intimidatie. “Toen ik elf was, was er een keer een man, duidelijk dronken of onder de invloed van drugs, die me ’s avonds volgde naar de flat waar ik woonde. Ik trok snel de deur achter me dicht, maar hij probeerde me nog te grijpen. Ik schreeuwde heel hard maar omdat ik zo moest beven kreeg ik de deur niet goed dicht. Gelukkig liepen er net wat mensen voorbij en ging die dronken kerel er vandoor.”
Nieuwe norm
Dureid: “Ik heb een zus die in het verleden het een en ander heeft meegemaakt op dit terrein. Ik zag hoe ze daar mee worstelde en daarom wilde ik me heel graag inzetten voor deze campagnes. Meer mensen zouden zich bewust moeten zijn van deze issues. Wist je dat seksueel geweld en seks zonder wederzijde instemming vaker voorkomt onder studenten dan onder andere leeftijdscategorieën? Toen ik dat las, schrok ik enorm. Als het aan mij ligt wordt expliciete wederzijdse toestemming de nieuwe norm.”
Meer weten over de Let’s Talk About Yes-campagne? Ga naar www.amnesty.nl/wat-we-doen/campagnes/letstalkaboutyes/overzicht of volg @Consent.altijd.enthousiast op Instagram.