Studenten maken metalen horloge uit 3D-printer

Studenten van Windesheim hebben horloges ontworpen die kunnen worden geprint door een 3D-metaalprinter. De horloges zijn te bewonderen in de etalage van een juwelier in de binnenstad van Zwolle.

De acht studenten van de opleiding industrieel product ontwerpen, verdeeld in twee groepjes van vier, kregen de opdracht vanuit het lectoraat Kunststoftechnologie en Perron038, een verzamelplek voor bedrijven en partijen in de creatieve maakindustrie. Zij wilden graag horloges die de mogelijkheden van de in Perron038 aanwezige 3D-metaalprinter laten zien.

Bijzonder leerzaam

Het was geen makkie, vertelt vierdejaars Casper Brouwer namens één van de viertallen: “Ook omdat er nog niet veel bekend was op het gebied van 3D-geprinte horloges.”

Het ontwerpproces was daardoor bijzonder leerzaam, maar met wat ’trial and error’ kwam er uiteindelijk een horloge tot stand waar de studenten trots op zijn. “We hebben ons tijdens deze leerzame minor goed kunnen ontwikkelen, we waren dus heel blij met deze leuke opdracht. En dat we het afsluiten met een 9 is echt de kers op de taart!”

Compleet ondenkbaar

Behalve het uurwerk zijn alle onderdelen van het horloge van het groepje van Casper van metaal: de horlogekast, de achterplaat, de wijzerplaat en het metalen bandje.

Casper: “Er ging van alles niet zoals we het van te voren hadden bedacht. Er moest bijvoorbeeld een verbinding worden bedacht voor de horlogekast en de achterplaat. Naar onze mening was dit het makkelijkst met kleine schroefjes, maar volgens een docent was dit compleet ondenkbaar. Na een test bleek het aluminium dat werd geprint heel anders te reageren dan standaard aluminium. En dus bleek, na de nodige verbazing, dat het dus wél een goed idee was.”

De twee horloges, die niet te koop zijn, zijn sinds kort te zien in de etalage van juwelier Veenemans in het centrum van Zwolle. Hartstikke leuk, vindt Casper. “Zo krijgen ze de aandacht die ze verdienen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *