Binnengluren: ‘Mijn oudste huisgenoot is 58 jaar’

Een enorme tuin, uitzicht op de Sassenpoort én dichtbij de goedkoopste dönerzaak van Zwolle. Journalistiek-student Mandy (19) heeft het goed voor elkaar.

Het huis is gevuld met een divers palet van huisgenoten. “We wonen hier met negen mensen in totaal”, begint derdejaars Mandy. “Drie van studentenvereniging ZHTC, iemand van hogeschool ArtEZ, een bijna-zestiger, nog drie anderen en ik!” En is er veel te zien. “Overal door het huis hangt kunst, vooral op de WC. Ik vind het prachtig!”

De gezelligste tuin van Zwolle
“Het eerste wat mensen altijd opvalt is de tuin”, vertelt Mandy. “Ik denk niet dat er een ander studentenhuis in Zwolle is met een grotere tuin.” De groep heeft ongeveer 130 vierkante meter grasmat tot hun beschikking. Mandy: “Ideaal voor feestjes. Dankzij de ZHTC’ers komen er ook wel eens hele disputen langs. Gezellig, ik ga er graag bij zitten.”

De 58-jarige huisgenoot woont al dertig jaar in het huis. “Hij heeft kinderen van ongeveer mijn leeftijd, die overigens wel elders wonen. Hij doet veel voor de schoonmaak, maar met huisavonden blijft hij toch liever in zijn kamer.”

Twee kamers
Mandy: “Ik zit helemaal boven in het dak. Daar is een aparte keuken en badkamer, dus hoef ik niet drie trappen af. Mijn kamer bestaat eigenlijk uit twee aparte kamers, eentje is mijn slaapkamer, de andere mijn woonkamer.”

Een rijke geschiedenis
“Het huis is heel groot en heel oud”, vertelt ze. Op de voorgevel prijkt een tegeltje, waarop staat dat het pand gemeentelijk erfgoed is. Het immense bouwwerk was ooit een pastorie, de woning van de pastoor van de aangrenzende Zuiderkerk.

Dat het pand oud is, is duidelijk te merken, vertelt Mandy. “Het is hier enorm gehorig. En als je aan de plafonds zou gaan hangen, komt alles naar beneden.” Dunne muurtjes en gezellige studenten gaan niet altijd goed samen. “Je hoort het goed wanneer een huisgenoot iemand mee naar huis genomen heeft.”

Tekst: Helen van Wincoop
Grote foto: Hannah Hoekerswever

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *