Eén jaar na Windesheim: ‘Heerlijk om geen student meer te zijn’

Aan het werk, vervolgstudie, of toch een tussenjaar? Vijf oud-studenten vertellen hoe ze terugkijken op Windesheim en waar ze nu staan, één jaar na afstuderen.


‘Afgestudeerd zijn voelt als een bevrijding’

Joyce Durieux (26) was bang dat ze na afstuderen in een zwart gat zou belanden. Maar dat viel reuze mee. Ze is fulltime ondernemer en geniet daar volop van.

Afstuderen vond ik superspannend. Ik wist niet goed wat ik na mijn studie commerciële economie wilde, dus het voelde alsof ik in een zwart gat zou vallen zodra ik mijn diploma kreeg. Gelukkig vroeg mijn stagebedrijf aan het eind van mijn afstuderen of ik daar een nieuw onderzoek wilde uitvoeren, dus kon ik daar een half jaar blijven werken.

Ik ben nu fulltime ondernemer. Tijdens een minor op Windesheim startte ik een webshop in duurzame cadeau-artikelen. Daar werk ik twee dagen per week aan. En sinds februari heb ik met een oud-klasgenoot ook een bedrijf in ‘employer branding’. We helpen organisaties die personeel zoeken met marketing.

De overstap van student naar werkende voelde niet supergroot. Dat komt deels door corona denk ik. Ik ben weinig op school geweest en een echt studentenleven heb ik niet gehad. Dat vind ik nog steeds erg jammer. Veel mensen beschrijven hun studententijd als de mooiste tijd van hun leven. Dat kan ik niet zeggen.

Maar het voelt wel als een bevrijding om afgestudeerd te zijn. Het is heerlijk om een fijn salaris te krijgen elke maand. Daarnaast kan ik mijn werk doen zonder dat ik zenuwachtig hoef te zijn over opdrachten en beoordelingen. Al zit daar ook een andere kant aan. Een mooi cijfer krijgen is een bevestiging dat je iets goed doet. Nu moet ik daar in mijn werk zélf naar op zoek.

Veel mensen zeggen dat je na je studie eerst werkervaring moet opdoen voor je gaat ondernemen, maar daar ben ik het niet mee eens. Ja, het is spannend om voor jezelf te beginnen, maar na je opleiding kun je al heel veel en gaandeweg leer je genoeg bij. Ik begin langzaam in te zien dat het altijd goedkomt. Dat zwarte gat dat ik tijdens mijn afstuderen en heel even na het werk bij mijn oud-stagebedrijf voelde, is er niet meer.”

Mijn tip voor afstudeerders: Ben je een perfectionist? Kijk dan verder dan je cijfers. Ik zie nu in dat níet perfect ook goed is, soms juist beter. Ik ben afgestudeerd met een tien, maar werd ziek van alle druk. Doe rustiger aan wanneer je dat nodig hebt.


‘Je leert het meeste in de praktijk’

Al tijdens zijn studie kreeg Harmen Kompagnie (25) verschillende banen aangeboden. De oud-student Elektrotechniek koos uiteindelijk voor het bedrijf waar hij afstudeerde.

“Tijdens mijn studie vroegen meerdere stagebedrijven of ik bij hen wilde werken. Ik koos uiteindelijk voor het speciaalmachinebouwbedrijf LT Technology, waar ik afstudeerde. Daar doe ik nu allerlei verschillende dingen: ik werk als engineer en begeleid projecten, maar ik ondersteun ook stagiairs en schrijf software.

Ik vond het niet spannend om na mijn studie aan het werk te gaan, maar het voelde wel als een grote stap. Afstuderen is net als je rijbewijs halen: je leert het meeste in de praktijk, nadat je geslaagd bent. In mijn eerste jaar bij dit bedrijf observeer ik veel. Ik maak kennis met de mensen en hun werkwijze, dat vind ik leuk om te ontdekken. Gelukkig krijg ik veel ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan als ik dingen niet weet.

Aan de ene kant voelt het nu al heel gewoon dat ik dit leven leid en fulltime werk, maar aan de andere kant is het gek om geen student meer te zijn. Veel van mijn vrienden studeren nog. Zij hebben vaker vakantie en meer ruimte om dagen vrij te nemen, daar kan ik soms jaloers op zijn. Tegelijkertijd ben ik vrij als ik thuiskom. Zij moeten dan vaak nog studeren.

Ik heb het fijn gehad op Windesheim. We begonnen de opleiding met een grote klas, waar een harde kern van gemotiveerde en gezellige studenten van overbleef. Dat werd een hechte vriendengroep waar ik nog veel contact mee heb. Als ik mijn studietijd over kon doen zou ik wel iets beter plannen en doorwerken, maar verder kijk ik alleen maar met tevredenheid terug.

Ik woon nu nog bij mijn ouders, waar ik flink spaar om binnenkort een huisje te kopen. Tot die tijd heb ik het hier niet slecht, er wordt heerlijk voor mij gekookt en gewassen, haha! Qua werk zit ik nu helemaal op mijn plek en doe ik veel ervaring op. Ooit wil ik een eigen bedrijf starten, maar dat is een droom voor de toekomst.”

Mijn tip voor afstudeerders: Wees niet bang om zelf stappen te ondernemen. Wil je iets leren? Stap zelf op een bedrijf of collega af en laat zien dat je enthousiast bent.


‘Heel blij met mijn tussenjaar’

Na haar studie journalistiek nam Lotte van Dijk (23) een tussenjaar om rustig na te denken over een vervolgstudie. Ze ging backpacken in Azië, een onvergetelijk avontuur.

“Na mijn afstuderen wilde ik doorstuderen, maar ik twijfelde over welke master ik zou kiezen. Omdat ik die keuze niet overhaast wilde maken tijdens een hectische afstudeerperiode, nam ik een tussenjaar om er rustig over na te denken. Dit gaf mij ook nog eens de perfecte gelegenheid om te backpacken. Reizen is altijd al mijn droom geweest.

Na de zomer ging ik aan de slag in de klantenservice. Ik werkte 32 uur per week om te sparen voor mijn reis en dacht ondertussen na over mijn vervolgstudie. Begin maart vertrok ik met een vriendin voor drie maanden naar Zuidoost-Azië. Daar heb ik supermooie herinneringen gemaakt en vriendschappen gesloten. Ik fietste door de rijstvelden van Vietnam, bezocht tempels in Cambodja en zwom in de felblauwe zee van Thaise eilanden. Je bent in een totaal nieuwe wereld en leert jezelf op een andere manier kennen dan op school: ik voelde hoeveel vrijheid ik eigenlijk heb en hoe fijn ik het vind om iets avontuurlijks te doen. Ik ben dus heel blij dat ik een tussenjaar heb genomen.

Hoewel ik heb genoten van het afgelopen jaar en het heerlijk vind om afgestudeerd te zijn, voelde het soms gek om niet te studeren. Mijn vrienden en huisgenoten studeren nog wel. Tijdens tentamenperiodes was het rustig om mij heen, omdat iedereen het druk had. Daardoor ging ik alsnog mee in het ritme van school, zonder zelf naar school te gaan.

Dit schooljaar doe ik weer mee met mijn studerende omgeving en begin ik de premaster communicatie- en informatiewetenschappen aan de RUG. Hier ga ik kort gezegd leren hoe communicatie in elkaar steekt. Dat vond ik altijd al interessant, dus daar kijk ik naar uit. Al vind ik het ook best spannend, omdat ik de studie graag wil halen en een leuke tijd wil hebben.

Verder heb ik zin om nieuwe dingen te leren. Ik weet nog niet precies wat voor werk ik later wil, maar ik ben er tijdens mijn journalistiekopleiding wel achter gekomen dat ik niet de nieuwsjournalist wil worden waarvoor ik op Windesheim ben opgeleid.”

Mijn tip voor afstudeerders: Neem een tussenjaar! Werken kan altijd nog, maar reizen, of bijvoorbeeld een cursus of workshop volgen is vaak lastig als je eenmaal werkt. Maak gebruik van de vrijheid die je nu hebt en doe waar je van droomt.


‘Heerlijk om geen student meer te zijn’

Jettie Schrijver (23) studeerde verpleegkunde maar is blij dat ze geen student meer is. Geen portfolio’s en nooit meer stressen over tentamens.

“Ik deed mijn afstudeerstage bij een buurtzorginstelling. Toen ik bijna klaar was, vroegen ze of ik wilde blijven. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik had het er naar mijn zin en was er klaar voor om aan het werk te gaan. Inmiddels ben ik een jaar verder en werk ik hier nog steeds met plezier. Ik verleen zorg bij mensen thuis en werk op kantoor. Daar maak ik onder andere zorgplannen en onderhoud ik contact met leveranciers.

Soms voel ik mij nog een beetje een stagiaire. Je leert verpleegkundige handelingen door ze te doen. Toen ik begon met werken moest ik regelmatig dingen doen die ik tijdens mijn opleiding nog niet geleerd had. Dan vroeg ik, net als op school en tijdens mijn stage, of iemand het de eerste keer met mij samen wilde doen. Collega’s staan daar altijd voor open. Tijdens je werk groei je zo steeds meer in je vak.

Ik blijf dus leren, maar vind het heerlijk om geen student meer te zijn. In de avonden en weekenden hoef ik geen portfolio’s te schrijven en opdrachten te maken. Ik kan doen wat ik wil. Binnenkort komt daar extra vrijheid bij. Op dit moment woon ik nog bij mijn ouders, maar in september ga ik trouwen en samenwonen. Daar kijk ik heel erg naar uit.

Ik geniet er dus van om afgestudeerd te zijn, maar ik heb op Windesheim ook een fijne tijd gehad. Het was gezellig om altijd medestudenten om mij heen te hebben. Op school zit je met zijn allen in hetzelfde schuitje, je maakt dezelfde opdrachten en werkt samen toe naar afstuderen. Dat vond ik altijd fijn. De vriendschappen die ik tijdens mijn studie opdeed zijn inmiddels verwaterd, maar dat is oké. Op mijn werk heb ik een leuk team, dus op sociaal vlak mis ik niks.”

Mijn tip voor afstudeerders: Wacht niet om aan de bel te trekken als je ergens over twijfelt of tegenaan loopt. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker. Er zijn altijd mensen die willen helpen.


‘Ik mis school soms een beetje’

Rianne Vegter (23) werd tijdens het afstuderen ziek. Na lang revalideren zet ze nu de eerste stappen voor een eigen bedrijf.

“Op de opleiding communicatie voelde ik mij helemaal thuis. Omdat ik een studie deed waar ik echt blij van werd, had ik zin om na mijn afstuderen te gaan werken. Mijn plan was om parttime als communicatiemedewerker aan de slag te gaan. Tegelijkertijd wilde ik als zelfstandig ondernemer een eigen communicatiebureau opzetten dat zich richtte op kleine bedrijven en ondernemers. Dat liep helaas anders. In de laatste drie weken van mijn afstuderen werd ik ziek en belandde ik met een hersenvliesontsteking op de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Ik kon mijn afstuderen gelukkig nog net afmaken en revalideerde vervolgens tot en met januari van dit jaar. Inmiddels ben ik weer thuis en gaat het langzaamaan beter. Ik moet rustig aan doen en slaap veel overdag. Volledig werken kan dus nog niet.

Tijdens mijn afstuderen voelde ik mij er klaar voor om aan het werk te gaan. Maar nu ik niet meer studeer, mis ik school soms toch een beetje. Het was fijn om elke dag nieuwe dingen te leren en te sparren met medestudenten. Ik moet eraan wennen dat ik niet meer continu leeftijdsgenoten om mij heen heb.

De afgelopen maanden werkte ik tien uur per week als communicatiemedewerker bij een bouwbedrijf, maar ik merkte dat ik hier geen voldoening uit haalde omdat er minder achterliggende strategie en theorie bij dit werk kwam kijken. Ik wilde op zoek naar een baan met meer verdieping. Tot nu toe focuste ik erg op wat ik wilde en wie ik was voor ik ziek werd, maar door mijn hersenvliesontsteking is er veel veranderd. Uiteindelijk besloot ik te focussen op wat ik nú wil en kan. Dus nam ik ontslag en ging vervolgens lekker lang op vakantie.

Momenteel start ik een traject tot zelfstandig ondernemer. Ik besteed al mijn aandacht aan het oprichten van een eigen onderneming. Ik zie wel waar de toekomst mij brengt, maar ik heb nu vooral zin om voor mijzelf werk te creëren waar ik blij van word.

Mijn tip voor afstudeerders: Kijk buiten de kaders van je opleiding als je niet goed weet wat voor baan je wilt. Twijfel je of een baan je leuk lijkt? Vraag dan eens of je een dag(deel) mag meelopen.


Tekst: Yara Meilink
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *