Tweedejaars journalistiekstudent Jesse Walter ging rond verkiezingstijd samen met een vriend naar Detroit en New York om een fotoreportage te maken over hoop en toekomst.
“Mijn eerste indruk van New York was dat het er heel groot en druk is. Nergens ter wereld zie je zo veel mensen van verschillende culturen door elkaar lopen. Detroit daarentegen was het tegenovergestelde”, vertelt Jesse. In 2013 is Detroit namelijk als stad failliet verklaard. “Ik wilde graag kijken hoe de stad er nu bij staat, maar eenmaal daar schrok ik wel: het is er stil, uitgestorven, veel winkels zijn gesloten en er loopt bijna niemand over straat. Tweederde van alle inwoners heeft Detroit inmiddels verlaten. Ik dacht: ‘waar is iedereen naartoe?’ Ik had nog nooit zoiets vreemds gezien.”
Kristin
Jesse heeft Amerikanen geportretteerd en geïnterviewd over hoopvolle gedachten. Wat zijn de meest bijzondere antwoorden die hij kreeg? “Veel mensen hopen op vrede in de wereld, en dat we wat beter op elkaar gaan letten.
Ook sprak ik iemand die heel erg hoopte op kleinkinderen, dat vond ik een hele leuke. Op de dag van de verkiezingen kwamen we een zwerver tegen en we besloten hem wat eten te geven. Hij bedankte ons vriendelijk en zei ‘Let’s hope Trump wins today.’ Nadat het bekend was dat Trump de verkiezingen had gewonnen waren er ook mensen die hopen dat Trump hard gaat falen en dat de democratie overeind blijft.
Bij Wasington Square Park ontmoette ik Kristin, een vrouw die buttons probeerde te verkopen voor Kamala Harris. Maar het was toen al duidelijk dat de democraten de verkiezingen aan het verliezen waren. Ze wilde door met verkopen maar je zag wel onmacht, woede en teleurstelling bij haar. Dat probeerde ik te vangen in de foto die ik van haar maakte. Kristin vertelde dat ze nu heel bang is dat Amerika een fascistisch regime gaat worden.”
Democraten druipen af
Voor zijn reis verwachtte Jesse veel reuring rondom de verkiezingen. Van grootschalige campagne-evenementen tot massale demonstraties en protesten. Maar die bleken er helemaal niet te zijn. “De uitslagen volgden we op een tv-scherm in een bar waar democraten en republikeinen samen keken. Later op de avond gingen groepjes democraten wel eerder naar huis. Tussen de gasten ving ik een gesprek op tussen twee vrouwen – de een voor Trump, de ander voor Harris – die met elkaar discussieerden. De Trump-supporter noemde enkel als argument dat vrouwen helemaal
niet hoeven te werken, terwijl de Harris-supporter allerlei goed onderbouwde argumenten noemde over onderwijs en het klimaat. Het klonk voor mij heel duidelijk dat de Harris-supporter de discussie won. Jammer dat Kamala Harris zelf uiteindelijk de verkiezingen niet gewonnen heeft. Als Trump op 20 januari geïnaugureerd wordt ben ik er een beetje bang voor dat de relatie tussen Nederland, Europa en de VS wat slechter gaat worden en Amerikaanse burgers toch wat minder vrijheid zullen hebben.”
tekst: Reinhilde van Aalderen
foto’s: Jesse Walter