Windesheim heeft weer een eigen fietsenmaker op het campusterrein: Roestug University.
De fietsenwerkplaats op de Zwolse campus stond een half jaar leeg, maar inmiddels heeft Windesheim een nieuwe uitbater gevonden in het bedrijf Roestug. Circulariteit en hergebruik staan voorop in de duurzame fietsenwerkplaats, waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van ‘donor’-onder – delen van oude fietsen.
Roestug bestaat al een paar jaar. Het is opgericht door drie oud-Windesheimstu – denten IPO en Bedrijfseconomie: Bram Vreugdenhil, Gerke Slotboom en Hermen Fikse. Het bedrijf begon als startup in fietsenrecycling bij ZWINC. De fietsenwerkplaats aan de Ceintuurbaan (de Makersfabriek van Breinn) blijft ook voortbestaan.
Weesfietsen
De oud-studenten bedachten hoe jammer het is dat in de stad overal ‘weesfietsen’ worden achtergelaten waar nog veel bruikbare onderdelen aan zitten. Roestug vroeg aan de Algemene Fiets Afhandel Cen – trale (AFAC), die achtergelaten fietsen in Zwolle verzamelt, of ze deze weesfietsen ‘van de brandstapel mocht redden’ en hergebruiken. Inmiddels krijgen ze ook oude fietsen via andere partners. Van de oude fietsen hergebruikt Roestug zoveel mogelijk de onderdelen bij reparaties. En ze stellen er weer nieuwe fietsen van samen, die weer verkocht kunnen worden in de circulaire werkplaats: de zogenoemde ‘Frankenstein’-fietsen.
Transitie
Vreugdenhil: “We willen met ons bedrijf graag een bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie. Dat is een flinke uitdaging, want lang niet alle mate – rialen aan een fiets zijn te repareren. Zoals versleten buitenbanden, jasbeschermers en kettingkasten. Deze onderdelen kun je niet nog een keer als fietsonderdeel gebruiken.” Daarom kijken ze of materialen die niet geschikt zijn voor reparatie toch hergebruikt kunnen worden. Zo wordt het plastic gerecycled. En van versleten buitenbanden maken ze sleutelhangers en broekriemen, die ze verkopen in de werkplaats.
Circulariteit
Waarom is circulariteit zo belangrijk? Vreugdenhil: “Het kan een oplossing zijn voor een fascinerend probleem. De lineaire economie heeft ons veel welvaart gebracht, nu is het de vraag of we deze in stand kunnen houden zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Circulariteit is misschien wel het antwoord op die vraag!”
De prijzen en tarieven van de fietsenwerkplaats komen grotendeels overeen met die van gangbare fietsenmakers, alleen voor de tweedehands onderdelen betaalt de klant vaak de helft of minder.
Zelf sleutelen
Zelf sleutelen aan je fiets kan ook in de werkplaats van Roestug. “Dat scheelt in de kosten, maar het geeft ook voldoening om je eigen spullen te repareren”, vindt Vreugdenhil. De werkplaats biedt stage- en ervaringsplaatsen voor mbo’ers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook geeft Roestug workshops en gastlessen over circulariteit.
De werkplaats zit naast de entree van het hoofdgebouw en is open van maandag tot en met donderdag.
tekst: Ernest Mettes
foto: Herman Engbers