Cor Niks: ‘Windesheim Jong staat voor verbinding’


Soms ontdek ik initiatieven binnen Windesheim waarvan ik me eerder niet goed bewust was. Windesheim Jong is daar een uitstekend voorbeeld van. Ik had voorbij zien komen als iets nieuws voor de hogeschool, maar pas later realiseerde ik me hoe waardevol en impactvol dit initiatief eigenlijk is.

Windesheim Jong is een open en laagdrempelige groep voor jonge medewerkers die actief op zoek zijn naar verbinding, werkplezier en professionele groei. Het biedt een platform voor informele ontmoetingen, sociale en professionele uitwisseling en samenwerking over afdelingen heen. Daarmee willen ze niet alleen bijdragen aan een prettige werksfeer en onderlinge betrokkenheid, maar ook aan het delen van kennis en ervaringen buiten je eigen kleine werkkring.

Spontaan

Voor mij, als ervaren (oudere) collega, klinkt dit als een verfrissend initiatief. In een tijd waarin individualisme en digitalisering de boventoon voeren, weet ik hoe belangrijk het is om persoonlijk contact te bevorderen.

In mijn columns heb ik vaker aandacht besteed aan de invloed van technologie op sociale interactie. We lopen vaak met onze telefoons in de hand of met koptelefoons op, waardoor spontane gesprekken en echte connecties minder vanzelfsprekend worden.
Daarom is het mooi om te zien dat een groep jonge medewerkers juist het tegenovergestelde nastreeft: meer verbinding, meer samenwerking en meer interactie op en buiten de (eigen) werkvloer.

Toren

Onlangs had ik de kans om een workshop te geven in het kader van Windesheim Jong.
Het thema was samenwerken. De opdracht die ik hen gaf was simpel maar toch uitdagend: in teamverband een toren bouwen in de gymzaal. Een ogenschijnlijk eenvoudige activiteit, maar een die symbool staat voor samenwerken aan een taak waarbij je elkaar nodig hebt.
De start van de activiteit was wat lastig, de blokken van de toren vielen vaak om.
Maar gedurende de tijd ging het steeds beter. Er werd steeds beter naar elkaar geluisterd en men begon elkaars kwaliteiten te waarderen. En belangrijk, de groep maakte samen veel plezier. Uiteindelijk lukte het om een toren te bouwen, waarbij iedereen zijn of haar bijdrage leverde.

Elkaar kennen

Als we dit doortrekken naar onze dagelijkse werkzaamheden, zien we precies hetzelfde gebeuren. Of het nu gaat om het implementeren van nieuwe initiatieven of het samenwerken met collega’s en studenten: het begint allemaal bij contact en vertrouwen, het elkaar kennen! Dat maakt het luisteren naar elkaar, de feedback accepteren en het openstaan voor nieuwe ideeën gemakkelijker.
En dat is nu precies wat Windesheim Jong probeert te realiseren. En wat mij betreft ook breder in de organisatie als speerpunt mag worden omarmd.

 Tot slot is het goed om te benoemen dat de focus van Windeheim Jong wel ligt op millennials, maar er wordt er geen leeftijdsgrens gehanteerd. Iedereen die zich jong voelt, verbinding zoekt en actief wil bijdragen aan een hechtere organisatie is welkom. Dus voor alle generaties. Sluit je aan zou ik zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *