Meer samenwerking bij begeleiding doorstromers en eerstejaars
- Docenten van Social Work gaan een hogeschoolbreed studentcoachingsbureau opzetten, waarin alle studentbegeleiding door studenten samenkomt.
- Het bureau wil vanaf komend studiejaar trainingen gaan geven aan studentcoaches en -buddies.
Windesheim wil de studentbegeleiding opschalen en onderdeel daarvan is het uitbreiden van projecten waarbij ouderejaarsstudenten begeleiding geven aan eerstejaars en aankomende studenten. Het Studentcoachingsbureau wil samenwerken met opleidingen en ondersteunen bij trainingen van studentcoaches en buddies.
“Bij Gezondheid en Welzijn waren we al een paar jaar bezig met het project studentcoaching, waarbij tweedejaars eerstejaars hielpen met studievaardigheden en andere vragen over de studie”, vertelt Social Work-docent Jantine van Willigen, een van de projectleiders van het Coachingsbureau. “Inmiddels zijn ook andere opleidingen bezig met studentcoaching en wij gaan samenwerken met Hbo-rechten. Gaandeweg ontstond het idee om vanuit Social Work hogeschoolbreed expertise en trainingen aan te bieden en eventueel ook social work-studenten die als coach bij andere opleidingen aan de slag gaan. Want coaching is bij onze opleiding natuurlijk een belangrijk vak.”
Social Work-docent Sabine Reinaardus denkt dat bij elke opleiding wel behoefte is aan de een of andere vorm van student-buddies: “Het voelt voor studenten als een grote meerwaarde als ze met leeftijdgenoten kunnen praten. Vaak helpt het al als ze horen dat zij tegen dezelfde problemen aanliepen of dezelfde twijfels hadden.”
Afgelopen maanden maakte Van Willigen en Reinaardus een plan voor een hogeschoolbreed studentcoachingsbureau, samen met docenten Inge Post, Monica Bau Santos en Harmjan Westerveld. Daarin kunnen allerlei vormen van studentbegeleiding samenkomen. Van Willigen: “We zijn nu in gesprek met het bestuurscollege om te kijken hoe we het bureau en de trainingen vorm kunnen geven en financieren vanuit de kwaliteitsgelden.”
Idee is om ook de pilots van het project Skillscoach, waarbij doorstromers vanuit het mbo begeleid worden door Windesheimstudenten, onder te brengen bij het coachingsbureau. Ook het Studiesuccescentrum is blij met meer samenwerking, omdat studentcoaches een signalerende functie hebben, laagdrempelig zijn en bij bepaalde hulpvragen kunnen doorverwijzen naar bijvoorbeeld een decaan.
Reinaardus verwacht dat de opleidingen hun eigen weg gaan zoeken om studiepunten toe te kennen aan studenten die willen coachen. “Ik denk dat een student gemiddeld acht trainingsbijeenkomsten nodig heeft om het in de vingers te krijgen.” Van Willigen hoopt dat het coachingsbureau uiteindelijk een centrale plek krijgt. “Voorlopig zijn we in ieder geval bereikbaar via coaching@windesheim.nl.” (EM)
Dit lijkt me nu net een prachtig initiatief dat verbonden mag worden met het al bestaande Ambulatorium binnen de opleiding PMT. Hier vinden ook trainingen plaats vam student naar student gericht op allerlei soorten problematiek/hulpvragen.
Bedankt voor de tip. Het bureau werkt op dit moment ook samen met het Ambulatorium. Dit krijgt steeds meer vorm.