Brief van een eerstejaars: “Vorige week had ik de online introductie van mijn nieuwe opleiding. Wat een afknapper. Ik had gerekend op een week vol sport, spel en een knetterend eindfeest. Zit ik de hele dag op mijn kamer achter mijn laptop!”
Ideaal is het niet: beginnen met je studie in coronatijd. Alle ervaringen die je normaal gesproken zonder nadenken opdoet, moeten nu welbewust worden gepland. Maar eerlijk is eerlijk: voor wie is deze situatie wél ideaal? Mensen in de zorg rennen zich de benen uit hun lijf, zzp’ers zien hun opdrachten slinken en ouderen komen de deur bijna niet meer uit. Dat is de situatie zoals die nu is en daartoe moeten we ons verhouden.
Alleen, hoe doen we dat? Volgen we onze studie anoniem vanuit bed, met de laptop balancerend op onze knieën? Of gaan we op zoek naar mogelijkheden om elkaar – ook online – te motiveren en te enthousiasmeren? In deze coronatijd worden we meer dan ooit uitgedaagd om positief te denken. Niet inzoomen op wat er allemaal niet kan, maar proberen te kijken naar wat er wél kan. Als we elkaar voorlopig maar beperkt kunnen ontmoeten (én met beperkingen) hoe kunnen we van onze studietijd dan toch een leuke tijd maken? Misschien is het zoeken naar antwoorden een uitgelezen kans om ons met elkaar te verbinden.
Wat bedoel ik daar nou weer mee? Nou, luister. Laten we ons samen afvragen wat we nodig hebben om prettig te kunnen studeren. Misschien vind je het fijn om met een paar mensen de dag te starten en te bespreken welke doelen je jezelf stelt? Of misschien vind je het leuk om elkaar aan het einde van de dag te inspireren met muziek of filmpjes?
Vind je het moeilijk om iets te bedenken? Misschien helpt het om je voor te stellen dat je dertig jaar ouder bent en terugkijkt op de Coronatijd. Je hebt grijze lokken in je haar, zo’n vijf kilo extra rond je middel en wat meer levenservaring. En dan schrijf je jezelf een brief over hoe jouw studie beter kon. Welke tips geef jij om van dit eerste studiejaar – ondanks corona – toch een bijzonder jaar te maken?
Mail jouw ideeën naar j.van.der.stelt@windesheim.nl dan maak ik er één grote brief van aan ‘onszelf’. Hopelijk kunnen we met de ideeën uit die brief elkaar in de komende maanden inspireren, steunen en opvrolijken.
Judith van der Stelt is schrijfcoach en dyslexiespecialist bij het Studiesuccescentrum Almere