Stemming: Hoe Engels mag onze taal worden?

We gooien steeds vaker een woordje Engels tussen het Nederlands en soms hele zinnen. Een logische ontwikkeling, of iets dat weer voorbij waait?

“We praten steeds meer Engels, dat gebeurt gewoon. Het komt ook door de social media, daar is Engels de manier van communiceren. Ik zat op een tweetalig vwo, dus ik ben er nog meer aan gewend. Zo gek als je soms het Nederlandse woord niet meer kunt vinden: ik zeg dan bijvoorbeeld ‘relatable’, omdat ‘herkenbaar’ me niet te binnen schiet.”

Joanne, student communicatie op Windesheim

“In het onderwijs wordt steeds meer Engels gesproken. In mijn specialisatie, de agrarische hoek, zijn alle vaktermen in het Engels. Studenten onder elkaar maken vaak grapjes in het Engels. Bijvoorbeeld zinnetjes uit Borat films of memes die iedereen kent, zoals ‘What are those?’ Engels klinkt vaak beter. Maar ik zou het jammer vinden als het Nederlands uiteindelijk helemaal zou verdwijnen.”

Ivo, student bedrijfskunde

“Door de internationalisering hebben we meer met Engels te maken. Je moet in het Engels lezen of schrijven en je praat met internationale studenten. Ik houd er niet van als Nederlands bewust één Engels woordje door een zin gooien, alleen om stoer te klinken. Laat ze normaal doen! Sommige Engelse termen zijn natuurlijk ingeburgerd: OMG en OMW, die gebruik ik zelf ook.”

Jitte, student communicatie

“Het past bij de jongerencultuur. We zijn in de coronatijd bijna alles online gaan doen, daardoor werd het nog internationaler. Je zit vaak in games of online groepjes met uiteenlopende deelnemers en buitenlandse studenten die je nog nooit fysiek hebt ontmoet. Dan is een grapje maken in het Engels de beste manier om een beetje sfeer te maken.”

 Jeremy, student communicatie

“Ik heb een jaar in Amerika gestudeerd, maar houd ook van de Nederlandse taal. Soms schiet me een mooi Engels spreekwoord te binnen, zoals ‘Fake it till you make it!’ Ik erger me wel eens aan jongeren die heel vaak ‘like’ zeggen tussen hun Nederlandse zinnen. Meestal zijn dat trouwens middelbare scholieren, of foute types die indruk willen maken, haha.”

Nomi, student technische bedrijfskunde

Tekst en foto’s: Ernest Mettes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *