Marianne Timmerman: ‘Opgelicht’ in neongloed

Een aantal van ‘mijn studenten’ worstelt met een gokverslaving en dat heeft soms grote impact op de studie en hun leven. Het aanbod in de gokindustrie is divers en de verleiding is groot, maar wat maakt dat iemand de grip verliest? En wat is het ingewikkeld om er voor uít te komen, laat staan er van áf te komen!

De wereld van het gokken ken ik niet echt, dus toen ik onlangs een voucher voor het Holland Casino kreeg, won mijn nieuwsgierigheid het en besloot ik er een kijkje te nemen. Wellicht krijg ik meer inzicht?

Natuurlijk weet ik wat een roulettetafel is en hoe Black Jack wordt gespeeld, maar de snelheid, de routine, de gedrevenheid die tentoongespreid wordt aan al die tafels… BIZAR. Razendsnelle handen en kleurige fiches vliegen over en weer, maar in ieder geval lijkt er nog een lichte vorm van interactie tussen croupier en spelers te zijn.

Hoe anders was dat op de verdieping erboven! Honderden gokkasten schouder aan schouder in de meest waanzinnige uitvoeringen. Allen met een eigen aura van fel flikkerende lichten en hun eigen unieke megagrote scherm reikend van ooghoek tot ooghoek. Op de krukken ervoor zitten mensen als robots om de paar seconden op een knop te drukken om de afgod in beweging te zetten. Ze zien er stuk voor stuk eenzaam uit, zo ‘opgelicht’ in de neongloed lijken ze in een onbereikbare staat. Op de tellers van de schermen kan ik zien wat het rap kelderende saldo van de spelers bedraagt.

Aan de wand hangt een enorm beeldscherm waarop wordt aangegeven waar om de paar minuten een jackpot wordt uitgespuugd. De bedragen variëren van honderden tot duizenden euro’s. Ik zie overal om me heen door (wan)hoop gedreven spelers, stel dat het vandaag wél lukt? De valse hoop zit vastgeklampt in het brein. Een avond lol, een spelletje of een potje gamen is leuk, maar zodra de verslaving het wint van de fun, dan wordt het beangstigend en gevaarlijk. Het zuigt je onherroepelijk in de financiële ellende. Dan kún je alleen nog maar verliezen!

De enige koppen die hier wél (schaamteloos) aan verdienen staan aan de andere kant van dit verdienmodel.

Mijn winst die avond: een beetje meer inzicht, een gratis drankje en een plastic kaart waarmee ik volgende keer zo door kan lopen. Nee bedankt, ik denk dat ik het hier maar bij laat.

Marianne Timmerman-Hollander is studentendecaan voor het domein Gezondheid & Welzijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *