Test: Huismerk versus de echte cola

Zit er echt zoveel smaakverschil tussen cola, zoals vaak wordt beweerd door Coca cola-liefhebbers? WIN testte – geblinddoekt – vier huismerken én de ‘echte’ cola.

Albert Heijn regular cola

De huismerken zitten qua prijs ongeveer gelijk: rond € 1,20 voor 1,5 liter. Ze bevatten meestal minder toegevoegde suiker dan Coca-Cola, zoals die van Albert Heijn. Maar de cola van ’s lands grootste grutter maakt de jury niet blij: ‘Wat een laff e smaak’, wordt er geroepen, ‘veel te vlak’ en ‘dit is zeker niet de echte!’..
Cijfer: 5,5

Lidl Freeway cola

Deze 2-liter fl es van Lidl is kolossaal, niet geschikt voor een kleine boodschappentas en lastig bij het inschenken. Maar het vrolijke gesis als de fl es opent stemt de jury goed: hierin zit lekker veel koolzuur! Deze cola heeft veel smaak, maar de jury kan die niet goed thuisbrengen. Is hij kruidig, zuur of zoet? De nasmaak wordt juist wat slap en waterig bevonden..
Cijfer: 6,5

Plus cola Cola

staat bekend om de geraffi neerde mengeling van suikers en voedingszuren die elkaar deels opheff en en tegelijk de volle smaaksensatie geven. Maar bij Plus is die mengeling niet helemaal goed gegaan. Want ondanks dat deze cola slechts 6,5 gram suiker per 100 ml bevat (in Coca-Cola zit 10.6 gram) wordt hij te zoet en niet lekker bevonden. ‘Lijkt wel over de datum’, ‘Duidelijk een nepperd!’
Cijfer: 4,5

Jumbo regular cola

‘Authentic taste’ staat op de fl es en dat lijkt helemaal te kloppen. Want als we de jury vragen blind aan te wijzen welke Coca-Cola is, kiezen ze voor Jumbo cola! De smaak scoort ook het hoogste eindcijfer: ‘Fris en lekker’, ‘Goed in balans’ en ‘Dit glas drink ik helemaal leeg!’. De winnaar blijkt zelfs de goedkoopste uit de test: € 1,15 voor 1,5 liter.
Cijfer: 7,5

Coca-Cola original taste

Deze cola is heel anders dan de rest, proeft de geblinddoekte jury. Is het kaneel of zijn het andere kruiden? Lekker is hij zeker met een goede nasmaak. En de bubbels prikkelen prettig in de mond. Bij het afgaan van de blinddoeken een verrassing: de meeste juryleden hebben dit drankje niet herkend als Coca-Cola. Is de prijs van € 2,69 voor 1,5 liter dan niet veel te duur?
Cijfer: 7,0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *