Opleiding Journalistiek gaat twee dagen radio maken voor Glazen Huis

Studenten van de opleiding Journalistiek gaan een speciale radio-uitzending maken voor het Glazen Huis. Twee dagen lang maken de veertig eerste, tweede en derdejaars programma’s onder de noemer ‘De Aanloop’.

Wat deze uitzending zo speciaal maakt, is dat studenten radio gaan maken op een echte radiozender, namelijk Radio Zwolle. De studenten van Windesheim zijn ingedeeld in groepjes van vijf of zes personen. Elk groepje mag een programma van twee uur vullen, helemaal naar eigen inzicht. Tijdens deze radiomarathon op maandag 16 en dinsdag 17 december in studentencafé Het Vliegende Paard wordt geld opgehaald voor stichting Metakids, het goede doel van het Glazen Huis van radiozender 3FM.

Zwolle warm maken

“De opleiding Journalistiek wilde iets doen voor Serious Request”, vertelt Arthur Jonker, coördinator van het project en techniekinstructeur van de studie Journalistiek. Na een brainstormsessie met een collega kwam hij al snel tot dit idee. “We willen Zwolle alvast warm maken voor Serious Request.”

“Het is een soort estafette”, legt Jonker uit. De studenten bereiden een twee uur durende uitzending voor. Deze uren mogen de studenten volledig zelf invullen. “Ik heb ze een stramien gegeven, een soort basisdraaiboek, en een aantal richtlijnen.” De studenten moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze een spraakmakende gast hebben in de uitzending. Daarbij moeten ze ook nog een bedrijf vinden dat de actie wil sponsoren.

Ambassadeur van MetaKids

Student Sem Taal doet mee aan de actie. Hij maakt zelfs twéé uitzendingen op 17 december. “In de eerste twee uur gaan we onder andere een ambassadeur van MetaKids, Manon Liefers, interviewen. Haar broertje is overleden aan een metabole ziekte.” De tweede uitzending is een terugblik op de twee voorbije dagen, die wordt gepresenteerd door Sem. Deze staat gepland op 17 december om 22.00 uur.

“We hebben een draaiboek ingevuld en we hopen dat het goed komt”, vertelt Sem. “De taken zijn goed verdeeld onder de groepsleden.” Sem verzorgt tijdens de eerste uitzending de techniek. Twee andere groepsleden zijn de presentatoren en weer een andere is de regisseur. Ze verzorgen met z’n allen het draaiboek, iedereen komt met verschillende ideeën en input.

Volgens Sem heeft iedere student een andere taak op zich genomen. Zo probeerde de ene student een bedrijf te regelen dat het programma wil sponsoren en een andere student regelde een ambassadeur van MetaKids. “We proberen er voor te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt bij het proces.” Sem heeft nog geen zenuwen. “Het is altijd spannend, het hoort ook spannend te zijn. Ik heb nu nog geen zenuwen, maar ik hoop dat die nog wel komen.”

Muziekrechten

Arthur Jonker heeft een aantal uitdagingen ondervonden tijdens het coördineren van zo’n groot project. “Het moeilijkste is het contact houden met alle groepjes, omdat er zoveel verschillende studenten aan meedoen”, zegt hij. Dit is volgens hem opgelost met een soort eindredactie. Hiervoor is een ouderejaars student aangesteld, die toezicht houdt op de groepjes en bijhoudt of de studenten een beetje op schema liggen. “We hadden eerst ook problemen met de rechten van de muziek”, zegt Jonker. “Maar dat hebben we opgelost met de samenwerking met Radio Zwolle.” Twee vliegen in één klap volgens hem; naast de oplossing voor het probleem met de muziekrechten kunnen de studenten ervaring opdoen met live radio maken. 3FM weet ook van de actie, vertelt Jonker. Er wordt geld opgehaald door sponsoring door verschillende bedrijven. “We mogen ook de cheque door de bekende 3FM-brievenbus duwen!” Bovendien kan iedereen een donatie doen op de site van de radiozender, onder het kopje ‘de Aanloop’.

Tekst en foto’s: Sibren Veenvliet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *