De kerstballen weer opgeruimd en iedereen het beste gewenst? Het nieuwe jaar is weer begonnen! Ongetwijfeld gaan we met z’n allen weer ontelbare verbindingen aan en gaan we bekenden en onbekenden treffen.
De meeste ontmoetingen zijn geheel vrijwillig en gezellig, we zoeken elkaar op omdat we dat leuk vinden. Er zijn echter ook afspraken met duidelijkere verwachtingen of doelen. Denk aan afspraken vanwege opleiding, werk, met instanties, de autorijles of de tandarts.
Zeker als er geld of sancties mee gemoeid zijn, zijn we redelijk geneigd om ons aan die afspraken te houden. Maar wat als het een afspraak betreft die we straffeloos gewoon kunnen skippen? Geen haan die er naar kraait, dus boeit het niet, toch?
No show
Helaas moeten we op Windesheim constateren dat een gemaakte afspraak niet door iedereen gerespecteerd wordt. Regelmatig komt er ‘No show’ op de lijst of in de agenda te staan.
Ook studenten onderling klagen over niet nagekomen afspraken tijdens gezamenlijke studieopdrachten.
Meestal wordt de vrijgevallen tijd wel opgevuld met werkzaamheden die er toch nog liggen, maar het wegblijven heeft soms een grotere impact.
Massaal
Zo is er een grote vraag naar trainingen binnen de hogeschool. Inschrijvingen stromen binnen voor dit kosteloze aanbod. Uiteraard is deelname vrijwillig. Er volgt geen straf als je verzaakt. Maar wat gebeurt er als dergelijke afspraken massaal niet worden nagekomen?
Neem nou zo’n training , daar komen zomaar ruim veertig aanmeldingen op binnen. Dit vereist aardig wat voorbereiding. Een trainer die daar de agenda voor vrijhoudt, het reserveren van een grote ruimte waar deze groep bijeen kan komen, verschillende administratieve handelingen, het lesmateriaal voorbereiden… ga zo maar door.
Vrijblijvend
De deelname aan de training is vrijwillig, maar daarmee ook vrijblijvend? Dat wordt blijkbaar zo opgevat. Als er van de veertig aanmeldingen uiteindelijk maar zes of zeven mensen op de training verschijnen is dat geen uitzondering. En daarmee is er heel veel tijd, energie en geld verloren gegaan. Bovendien hebben andere studenten te horen gekregen dat de training vol was.
Jammer, jammer, jammer, denk ik dan. In tijden van bezuinigingen willen we graag zo efficiënt mogelijk omgaan met onze beschikbare middelen en toch onze studenten een zo breed mogelijk aanbod blijven bieden.
En los daarvan is het voor de organisatoren van de training niet prettig om een blauwtje te lopen. Laten we eerlijk zijn, staan te wachten op iemand die de afspraak willens en wetens niet nakomt is gewoon niet leuk! Privé of zakelijk verzaken, het is en blijft gewoon niet chique.
Vertrouwen
Je zou denken afspraak is afspraak, het gaat om respect voor elkaar, je ‘woord’ geven betekent iets. Het is gewoon prettig om ook zonder ‘contract’ een afspraak te kunnen maken waar je op kunt vertrouwen toch?
Een tijdige afmelding of verontschuldiging zou al veel ergernis voorkomen wat mij betreft.
Marianne Timmerman-Hollander is studentendecaan voor het domein Gezondheid & Welzijn